Na wiosnę będzie można zobaczyć czapy polarne na Marsie
W kwietniu wystąpią bardzo dobre warunki do obserwacji Marsa, Saturna, Ceres i Westy. Używając teleskopu będzie można zobaczyć czapy suchego lodu na biegunach Czerwonej Planety.
Regularne picie kawy ma związek z niższym o 40 proc. ryzykiem zachorowania na raka wątroby. Ochronne działanie kawy może wynikać m.in. z tego, że obniża ona ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 oraz ryzyko marskości wątroby, a obydwa te czynniki predysponują do raka odkrywcy.pl27 października nastąpi zmiana czasu letniego na zimowy, w związku z którą będziemy spać o godzinę dłużej. W nocy z soboty na niedzielę wskazówki zegarów cofamy z godziny 3:00 na 2:00. Ta pozornie pozytywna zmiana może nasz organizm doprowadzić do niemałej dezorientacji, w związku z którą nasze codzienne funkcjonowanie zostanie na jakiś czas zaburzone. Jak sobie z tym poradzić? odkrywcy.plDzięki zdjęciom lotniczym oraz analizie pomiarów LiDAR ALS grupa badaczy pod kierownictwem dr. Jerzego Sikory z Instytutu Archeologii Uniwersytetu Łódzkiego zidentyfikowała nieznane dotąd wały i fosy na górze Chełmo (woj. łódzkie). Nowe odkrycia czynią tamtejsze grodzisko największym na terenie Polski Centralnej i jednym z większych w skali kraju odkrywcy.plZespół naukowców, który zidentyfikował biochemiczny szlak, którym podążają starzejące się komórki, zdołał też cofnąć ten proces i odmłodzić laboratoryjne myszy. Do odwracania procesu starzenia u ludzi jeszcze daleka droga, ale odkrycie wyjaśnia też, w jaki sposób się starzejemy, jak powstają nowotwory, choroby neurodegeneracyjne i cukrzyca odkrywcy.plRoboty pomagają człowiekowi w przemyśle i walce z terrorystami, jednak coraz częściej wykorzystuje się je w terapii dzieci z autyzmem. Roboty humanoidalne dostarczają mniej bodźców niż człowiek, dlatego dzieciom autystycznym łatwiej się z nimi komunikować. Rozmiar, waga, kolor i kształt łyżki, której używamy do jedzenia, mogą wpływać na odczuwany smak. Jak twierdzą kierujący badaniami prof. Charles Spence i dr Vanessa Harrar, wyniki te sugerują, że mózg ocenia pokarm zanim jeszcze trafi on do ust. W procesie tym bierze udział wiele zmysłów – smak, dotyk, wzrok i węch odkrywcy.plJajko o smaku banana, lody z pietruszki, czy też mus z kabanosa – czy tak będzie wyglądać nasze jedzenie w przyszłości? Kuchnia molekularna już dziś pozwala na stworzenie dań, które znacznie wykraczają poza nasze kulinarne przyzwyczajenia (i wyobrażenia). Połączenie wiedzy z zakresu chemii oraz fizyki z talentem do gotowania może przynieść niewyobrażalne rezultaty odkrywcy.plCo druga osoba, która zachorowała na takie nowotwory jak rak jelita grubego, żołądka i przełyku, mogłaby uniknąć tej choroby, gdyby odpowiednio wcześnie zmieniła swą dietę odkrywcy.pl