Na porannym niebie można obserwować dwie jasne komety z rozbudowanymi warkoczami. Komety stają się coraz jaśniejsze. Do obserwacji zachęca Arkadiusz Olech z Centrum Astronomicznego PAN w Warszawie.Odpoczywać na złocistym piasku, a na dodatek w cieniu palm już od soboty będzie można w samym sercu Paryża.James Bond w "Spectre", najnowszej części kultowej serii o agencie 007, będzie pił wódkę zbożową Belvedere. Produkowana tylko w Żyrardowie marka należy do koncernu Louis Vuitton Moet Hennessy.Mimo marzeń wielu o pełnej suwerenności, Szkoci zdecydowali o pozostaniu w Zjednoczonym Królestwie. Idea niepodległości tego zielnego kraju została zbudowana wokół potencjał w zakresie złóż ropy i gazu. Ale Szkoci mają też inne bogactwo: whisky.Jak watykaniści i pracownicy Kurii Rzymskiej radzą sobie z językiem polskim? Sprawdził to Jacek Pałasiński, który poprosił ich o złożenie życzeń po polsku. - Wszyscy się bardzo bali. Niemal wszyscy się wahali, bo nigdy wcześniej nie posługiwali się językiem polskim- powiedział tvn24.pl. Dziennikarz rozmawiał z nimi przy okazji realizacji reportażu o papieżu Franciszku, który zostanie wyemitowany w Wigilię w TVN24.Jest taka liczba, która ma swoje święto. To pi, definiowana między innymi jako stosunek obwodu do średnicy koła. Jej urodziny przypadają co roku 14 marca. Tym razem jednak – zdaniem internautów – są szczególne. Zwłaszcza o godz. 9:26:53.W czasie II wojny światowej polskim żołnierzom z 22. Kompanii 2 Korpusu Polskiego dowodzonego przez generała Władysława Andersa, towarzyszyło niezwykłe zwierzę. Do jej szeregów wstąpił niedźwiedź, którym podczas podróży zaopiekowali się wojskowi. Zwierzę spało, spożywało posiłki i brało udział w bitwach razem z żołnierzami.W zeszłym roku wyhodowano w laboratorium pierwszy na świecie hamburger z komórek macierzystych krowy. Próbujący mięsa przyznali, że wyglądem niczym się nie różni od oryginału i smakuje podobnie. Jednak technologia wykonania hamburgera z "próbówki" jest na razie trudna i kosztowna. 20 maja 2014 r. została opublikowana kolejna metoda hodowli mięsa w laboratorium. Pozwala ona obniżyć wyprodukowanie kilograma wołowiny do 391 euro.